Uite că a trecut și ianuarie, și prima mea lună de mamă, o lună în care am citit nu neapărat mai mult decât m-aș fi așteptat (asta dacă scot cărțile audio), în care am plâns și am fost obosită (și la asta m-am asteptat, dar tot a fost greu) și în care mi-am revenit după cezariană, deși încă nu complet.
Luna a fost destul de încărcată: kinetoterapie cu bebe, vizite ba la medicul de familie, ba la pediatru, somn puțin, prost, o constantă nevoie de a face ordine în viață (și pe canapea), deși nu știu de ce am atât de multe așteptări de la mine în acest moment. Am lucrat la spaniolă, dar puțin în comparație cu alte luni, m-am străduit să mai învăț pentru școala de șoferi, am văzut trei filme (în mai mult de trei seri, dar asta e o altă discuție), am citit patru cărți și am ascultat încă trei. Mi-am făcut abonament pe Voxa (nu, nu e articol plătit) și chiar recomand. Spre deosebire de scribd au mult mai multe opțiuni la cărțile în limba română.
Filme
1. American Hustle, film care mie personal mi-a plăcut, deși am văzut multe recenzii negative. Mare plus pentru Christian Bale (admit, printre actorii mei preferați), foarte versatil ca actor și credibil în rol.
2. Closer, film în care apare Jude Law, de aceea m-am și uitat. Nu mi-a plăcut, am simțit că ma uit la un trailer mai lung, acțiune grăbită, personajele sunt interesante, păcat că apar într-o variantă „rezumat” și nu afli nimic în plus despre ele.
3. Brothers a fost și mai bun, nu știam că Tobey Maguire poate face o interpretare atât de bună. Nu că l-aș fi văzut în altceva decât Spider-man. Pe ăsta chiar îl recomand, deși nu e filmul de duminică care să te lase cu o stare emoțională prea bună.
Cărți
1. Anul meu cu Salinger de Joanna Rakoff, o carte despre care internetul nu a fost prea impresionat, dar pentru mine a însemnat un început bun de an. E o lectură ușoară, dar simpatică pentru pasionații de cărți și oamenii care lucrează cu cărțile în general.
2. ADHD: mituri și realități despre deficitul de atenție de Rafa Guerrero. Nu e o carte cu prea multe informații, ci un manual pentru începători. Pentru mine a clarificat câteva aspecte și dacă cauți să înțelegi în linii mari ce e adhd-ul, cum se manifestă, cât e mit și cât realitate, atunci această carte e ce trebuie.
3. Spanish short stories for beginners. Fiindcă învăț spaniola.
4. De ce este România altfel? de Lucian Boia. Se plânge goodreads de această carte, dar personal am zâmbit ascultând-o (bănui că nu ăsta era scopul, dar e un mecanism de apărare). Unii ar spune că istoricul exagerează, alții că e doar o cărțulie apărută cu scopul de a face bani, fără vreo mare valoare. Personal am încercat să o văd doar ca un comentariu despre România și nimic mai mult.
5. Plăcerile vieții de W. Somerset Maugham. O surpriză plăcută scriitorul, o scriitură bună, voi mai citi cu siguranță. Și această carte este tot despre scriitori, lumea literară, dar aici vom remarca o critică fină la adresa societății, intelectualilor.
6. Ce le spunem celor mici ca să crească mari de Bernadette Lemoine. O carte scurtă, concisă, cu multe scheme și idei pe scurt. Nu am fost pe aceeași lungime de undă în totalitate, dar de aceea citesc cât mai mult parenting, pentru a putea alege ce mi se potrivește.
7. Pasiune simplă. Confesiunea adolescentei de Annie Ernaux. Câștigătoarea premiului Nobel de anul trecut, câștigătoare ce a stârnit câteva comentarii pe motiv că nu și-ar fi meritat premiul. Probabil dacă aș avea un Nobel de dat, Annie Ernaux nu ar fi pe lista mea, dar nu mi s-a părut nici cea mai proastă carte citită. Mi-ar fi plăcut mult mai mult acum câțiva ani, admit, iar pe alocuri am strâmbat din nas, dar are și momente în care scriitura transmite mai mult decât vulgaritate.
În februarie sper să mai pot duce la capăt câteva dintre cărțile începute și abandonate, deși uneori mă întreb dacă merită să termini o carte doar fiindcă ai început-o. În ultima perioadă am încercat să fiu mai activă pe contul de bookstagram, mă găsiți acolo pentru impresii despre cărți, ori dacă vreți să îmi transmiteți orice. Spor în toate!
Lasă un răspuns