V-am spus cred că în 2021 vreau să citesc mai puțin. Doar că nici lucratul într-o librărie, nici viteza cu care citesc nu „ajută”. Așa că am citit 9 cărți, deși mi-am propus să nu depășesc 4-5. Ce mă bucură foarte mult e că am reușit să diversific lecturile, pentru mine fiind un aspect important pentru că nici nu risc să mă plictisesc, să intru în temutul reading slump și dezvolt mai multe arii, în funcție de subiect.
Cu scrisul n-am fost prea harnică, doar vreo șase articole și probabil aș fi dezamăgită dacă aș fi avut așteptări de la mine. Dar cum n-am avut, mi-am văzut de viață ca și cum nu ar fi fost prima lună din an și ar fi trebuit măcar acum să fiu productivă.
Mno, trecem peste introducerea necesară și ajungem la ce s-a citit, cum s-a citit, dacă se recomandă sau dacă nu.
1. Cum să rămâi lucid într-o epocă a dezbinării de Elif Shafak
Un articol mai lung numit carte, aș spune, cu sentimentele pe care le-am trăit toți în timpul pandemiei. Aș fi vrut să vă spun că a fost foarte profundă și eu foarte impresionată, dar în realitate e mai mult un articol de blog mai lung, cu care ești de acord, îi dai un like și după îl uiți.
2. Cum să scrii ca un autor de bestseller de Tony Rossiter.
Am scris aici, mi-a plăcut, mi-a dat un având, dar după cum bate vântul pe blog, nu a fost foarte puternic. Mai încercăm.
3. Whiskey in a teacup: what growing up in the south taught me about life, love and baking biscuits de Reese Whiterspoon.
Prima carte în engleză citită în acest an a fost o mini biografie, mai degrabă și nu am lecturat-o fiindcă aș fi vrut să citesc neapărat despre biscuiți, viață sau iubire, dar mi-e dragă actrița mult. A fost o carte pozitivă, elegantă, așa cum e și Reese.
4. Eat that frog: 21 great ways to stop procrastinating and get more done in less time de Brian Tracy
Și despre această carte v-am povestit. Dacă nu vă doriți să citiți tot articolul respectiv, vă spun eu că după această carte mi-am promis că nu mai citesc dezvoltare personală prea curând.
5. Demența digitală. Cum ne tulbură mintea noile tehnologii de Manfred Spitzer
M-a enervat această carte. În primul rând fiindcă tonul e unul foarte superior. E ca un profesor din ăla universitar în vârstă care te face prost fiindcă tu nu mai memorezi 50 de pagini cum făcea el în facultate, că nu mai cauți prin 10 cărți ce poți găsi la o căutare pe google. Și practic nu-ți mai folosești creierul și o să fii și mai prost în viitor. Și Iertați-mă pe mine, dar mie mi se pare că noua generație se descurcă foarte bine chiar dacă s-a născut cu un calculator în casă.
6. 50 de clasici. Psihologie. Sinteza celor mai importante 50 de cărți despre minte, personalitate și natura umană de Tom Butler-Bowdon
Probabil cea mai interesantă carte citită în ianuarie. Am salvat câteva titluri, în unele cazuri mica prezentare făcută de autor nu e suficientă și doar te face să-ți dorești să citești toată cartea. Au fost și cazuri în care sunt date ca exemplu cărți de dezvoltare personală care nu m-au convins nici din descriere. E singurul minus în rest o recomand pasionaților de psihologie.
7. Viața nu-i croită după calapod de Aurora Liiceanu.
Până nu lăudat-o George Bonea pe scriitoare, nici nu m-am gândit să o încerc. Dar aș fi pierdut o scriitură bună și mai ales, vorbind strict despre această carte, un roman despre viață, despre încercările și ciudățeniile ei. Mi-a plăcut, se simte ca un pahar de vin băut lângă un prieten vechi.
8. The Duke and I de Julia Quinn.
Am păcătuit și eu, m-am uitat la Bridgerton și nu m-am putut abține să nu caut și cartea. Urmează să vorbesc despre fiindcă vreau să le prezint pe fiecare, atât serial, cât și carte. Mi-a plăcut cum a sunat, am citit tot în engleză și mi se pare fermecător limbajul oamenilor din această perioadă. Inocența protagonistei e enervantă (dezvolt subiectul în articol, promit) și e o scenă care nu are legătură cu iubirea și ceea ce o relație sănătoasă înseamnă. În rest îți oferă o stare pozitivă.
9. Factfulness. Zece motive pentru care interpretăm greșit lumea și de ce lucrurile stau mai bine decât crezi de Hans Rosling.

Am avut mari așteptări de la această carte și în schimb m-a enervat teribil. O să scriu despre ea în zilele ce urmează să vă arăt de ce nici sondajele oferite pentru a-i susține argumentele nu mi se par adevărate, de ce greșește și ce ignoră.
Sunt mulțumită că am citit trei cărți în engleză (sunt într-o continuă încercare de a-mi dezvolta abilitățile în această limbă, deși trebuie să schimb nivelul de dificultate fiindcă aparent cu cărți ușoare nu fac un progres) și mă bucur că am citit și trei cărți din lista propusă la început de an.
În februarie îmi propun să citesc cinci cărți și să termin altele două începute de foarte mult timp.
1. Frankenstein de Mary Shelley. Am o variantă foarte frumoasă de la editura Art pe care o țin pe noptiera de vreo două săptămâni, dar am tot început alte cărți în locul ei.
2. Norwegian Wood de Haruki Murakami pe care o recitesc după vreo 5 ani în speranța că de această dată o să-mi placă mai mult.
3. Viața secretă a cadavrelor de Mary Roach, carte despre care nu știu nimic, dar m-a atras foarte mult titlul.
4. Băiatul de pe pod de M. R. Carey, roman ce vine în continuarea unei cărți citite acum vreo doi ani, Fata cu toate darurile. Din nou, foarte entuziasmată.
5. Atunci când am fost fericiți de Gibg Ji-Young. A apărut azi în librărie această carte și imediat după ce i-am citit descrierea am și achiziționat-o. Sună incredibil, deci o să încep să o citesc încă de azi.

De terminat sunt două cărți:
1. Esența răului de Luca D’Andrea, carte care a început foarte bine, dar a devenit extrem de plictisitoare, nu mai oferă nimic și mă gândesc dacă să o abandonez sau nu.

2. Alienistul de Caleb Carr pe care o citesc din 2020, e bine scrisă, dar merge foarte greu și e mereu abandonată pentru altceva. Pe aceasta îmi doresc să o termin.

Cam atât despre ce mai citesc eu, voi ce surpize ați avut în ianuarie? Ce recomandați și ce nu? Aștept răspunsuri. 🙂
P.S. Dacă vrei să-mi susții pasiunea pentru citit poți să comazi cărți în engleză de aici sau în română de aici.
Cu un like sau un follow mă poți susține pe instagram sau facebook. Apreciez orice susținere.

Lasă un răspuns