Mi-am propus inițial să citesc 52 de cărți în acest an (știți voi, o carte pe săptămână), dar am mărit provocarea la 60 că am timp și puține lucruri de făcut oricum. Mi-am propus să văd mai multe filme/seriale, ianuarie a fost bun, februarie mai leneș. Ce-i drept m-am și pricopsit cu o izolare lungă, întâi am fost contact direct, apoi am luat și eu covid și au fost vreo patru zile de boala plus restul de „eu nu mai pot să stau în casă”. Mai am două zile.
În fine, în contextul actual nu am dreptul să mă plâng, deci sunt bine. Ce am citit în ultimele 2 luni? 13 cărți nu proaste, nu extraordinare, dar ok.
1. Anomalia de Hervé Le Tellier.
A fost prima carte a anului și a fost un început bun. Ce aș avea de reproșat cărții e că trece de la a fi atentă la detalii la un final grăbit, dar a fost o experiență de patru stele pe care o recomand.
2. Phoenix (colecția Renașterea)
Nu mi-a plăcut în mod deosebit, adică îmi place banda desenată, dar cred că mi-e greu să o judec ca ce e de fapt și să nu o privesc ca pe un roman.
3. Martin Eden de Jack London
Am intrat într-o provocare de a citi un clasic pe lună iar în ianuarie am avut noroc de o carte superbă, singura de cinci steluțe din acest an. Impresionantă poveste, trezește dorința de mai mult în viață.
4. Mama și copilul de Elizabeth Fenwick
Nu am învățat mai nimic din această carte, informațiile sunt vechi, de bază și dacă ai mai stat cu un copil în viața ta nu prea ai nevoie de această carte.
5. They both die at the end de Adam Silvera
Îngrozitor de plictisitoare. Am murit și eu până la final de câteva ori.
6. Acolo unde cântă racii de Delia Owens
Pot să înțeleg de ce îți place această carte (subiectul e sensibil, atinge), la fel cum pot să înțeleg de ce nu-ți place (defectele sunt vizibile, povestea e cusută cu ață albă pe alocuri). Mie în schimb mi-a plăcut, să mă scuzați.
7. Spune-mi că ești a mea de Elisabeth Norebäck
Un thriller, ceva, se vrea psihologic, se vrea cu suspans, nu are nimic din ce vrea. Plictisitoare carte, previzibilă, nu recomand.
8. Culorile despărțirii de Bernhard Schlink.
Mi-a plăcut scriitura, dar unele personaje au fost atât de… pe neplacul meu încât nu am putut să ajung la povești. I-am dat trei stele mai mult pentru că nu e cartea proastă, dar nici genul meu nu e.
9. De ce ne plac supereroii? de Nicu Gavriluță
Sunt convinsă că această carte e interesantă pentru cineva, dar nu pentru mine. Mare parte din carte o reprezintă povestirea unor filme Marvel (filme pe care le-am văzut pe toate acum mai puțin de un an, deci mna) și evident că nu mi-a adus ceva nou.
10. Regatul transcendent de Yaa Gyasi
Din colecția de clasici contemporani de la Litera, pe care mi-am promis că o voi studia după această carte pentru că mi-a plăcut tare mult. Temele sunt puternice, depresia e discutată prin efectele ei, relația mama-fiică e analizată și discutată, deci practic nu e nimic abordat în mod superficial. Bună carte.
11. Talking as fast as I can: from Gilmore Girls to Gilmore Girls de Lauren Graham
O autobiografie a protagonistei din Gilmore girls (șocant, știu!) pe care ar fi fost mai bine să o fi citit după ce terminam serialul și nu ar fi trebuit să mai sar pagini pentru a evita spoilere. În rest a fost ca o discuție la cafea, nimic impresionant la ea, dar o lectură ușoară.
12. Caverne de oțel de Isaac Asimov
Al doilea volum din seria roboților a fost… ah, chiar aveam așteptări mari și credeam că o să fie o carte genială, dar a fost doar o carte ok. Citibilă, nu neagă nimeni, dar mă așteptam la mai mult.
13. Suflete moarte de Nikolai Gogol.
În februarie a trebuit să îl citesc pe Gogol la capitolul clasici și deși a fost muzică scriitura și am avut perioade în care m-a acaparat cartea, per total tot un exercițiu de forță a fost lectura. Am citit-o, sunt mândră de mine, dar nu aș recomanda acest titlu și nici nu m-aș mai întoarce la ea vreodată. Lungă carte și nu atât de interesantă pe cât am vrea.
Aceste au fost primele două luni din an în materie de lecturi. Foarte diversificat și mă bucur. Mă gândesc serios să citesc mai mulți români, am căutat o provocare pe instagram și pentru asta dar nu am găsit. Dacă știți ceva, dați de veste! 🙂
Lasă un răspuns