Nu știu cum e pe la alții, dar de regulă lunile de vară nu erau foarte productive în ale cititului și nu că mi-aș fi petrecut prea multe seri pe afară, dar știți cum sunt zilele de vară. Ajungi să crezi că a uitat cineva prin iad o ușă deschisă. Nu a făcut excepție nici vara aceasta la căldură, dar, din nu știu ce motiv, am fost foarte productivă. Zece cărți citite, ba chiar câteva pe care le-aș recomanda mai departe.
1. Cum să crești un cititor de Pamela Paul și Maria Russo.
Îmi doresc tare mult ca cel mic să crească înconjurat de cărți și povești, dar nu știam cum să abordez „problema”: când să introduc cărțile în viața lui și cum să nu insist mai mult decât e cazul. Cumva cartea aceasta m-a făcut să privesc tema cititului mai relaxat. Am început deja să-i citesc povești încă din „cuptor”, acum pentru a-l obișnui cu vocea mea și a forma o relație. Am decis să nu insist niciodată pe subiect, să-i citesc eu atât cât o să mă lase iar în primele 6/12 luni o să-i cumpăr cărți în general pe post de jucării, mici si cartonate, pentru a se obișnui cu culorile și imaginile. Cartea oferă sfaturi pentru mai multe categorii de vârste, recomandări de lectură pentru fiecare categorie și deși nu sunt cel mai mare cititor de poezie, m-a convins să-i citesc celui mic versuri.
2. Carbon modificat de Richard K. Morgan
Nu știu cum a reușit cartea aceasta, de m-a făcut să o citesc pe toată, pentru că vă jur solemn că nu mi-a păsat deloc de personajele ei, de poveste, de nimic. E doar acțiune și atât, nu impresionează prin nimic și e ușor de uitat.
3. Primele șase săptămâni cu bebe de Cathryn Curtin.
Înțeleg că această doamnă are o vârstă și implicit o experiență, dar multe din ideile prezentate în carte sunt vechi, contrazise de altele noi și personal nu voi urma nici rutina ridicată în slăvi în carte și nici cele mai multe sfaturi. Are și idei bune și îndeamnă spre a arăta iubire copilului, fără teama de a-l răsfăța și chiar mă bucur să citesc asta. Dar per total nu a funcționat pentru mine.
4. În interior: momente de întâlnire cu tine însuți de Cătălina Dumitrescu
Cartea lunii fără dubiu, o să fie și în top la finalul anului. E de citit, probabil toată lumea ar trebui să o citească, abordează diverse teme psihologice și cel puțin un capitol o să-ți fie de folos. Avem nevoie de cartea aceasta fiindcă în România sănătatea psihică nu e importantă, nu se face nimic în sensul ăsta și tot ce implică emoția e desconsiderat. Tocmai de aceea e o carte bună pentru noi fiindcă autoarea vorbește de fapt de toate acele probleme puse în contextul unei țări care pupă copilul doar în somn, care consideră că oamenii cu depresie au prea mult timp liber.
Puteți cumpăra cartea de pe elefant.ro.
5. Persoana întâi singular de Haruki Murakami
Nici nu știu ce aș putea spune despre această carte și asta la doar două săptămâni de când am citit-o. E o carte de povestioare scurte, dar una mai slabă decât anterioara, un Murakami pe care nu l-am recunoscut și o carte pe care nu am cum sa o recomand fiindcă nu am un singur motiv pentru care să o fac.
6. Poartă-ți plugul peste oasele morților de Olga Tokarczuk
Am ajuns în sfârșit și la marea scriitoare premiată cu un Nobel, merg pe stradă mai cu încredere. Păcat că nu mi-a plăcut cartea, deși pot să îi remarc talentul scriitoarei (cu siguranță o să mai citesc), dar povestea cărții, tema abordată, lungile comentarii legate de astrologie (lungi nu prin dimensiune, dar nu mă pasionează deloc influența planetelor asupra mea), discursurile despre viața animalelor, care devine cumva mai importantă decât cea a oamenilor. Eh, uite o mulțime de lucruri care m-au indispus și au dus la cele trei stele de pe goodreads.
7. Din cer au căzut trei mere de Narine Abgaryan
Tristă și frumoasă carte, o tot văzusem recomandată și cum sunt slabă de înger la recomandările dese, am cedat. Cred că mă așteptam la un pic mai mult, la mai multă durere, ori să mă impresioneze mai mult, dar nu prea a reușit. M-a și pierdut pe alocuri, e o carte destul de subțire pentru atâtea perspective, dar rămâne o carte despre viață, război, speranță și acceptarea lucrurilor cum vin, multă durere, dar și refacere.
8. Suntem sănătoși la minte? Despre sănătatea psihică în România. 6 abordări
Cartea Catalinei Dumitrescu mi-a stârnit dorința de a citi cărți despre sănătatea psihică și această noutate de la Humanitas aduce 6 oameni din domeniu la un loc pentru a vorbi despre sănătatea psihică în România. Foarte multe de aflat din această carte: de ce psihologia e privită așa cum e, de unde ne vine asta, despre alcoolism în țara noastră și cât de puțin se face de fapt pentru a aduce oamenii pe o cale mai bună, despre lipsurile emoționale, plimbate prin generații. Și aceasta se recomandă.
Puteți cumpăra cartea de aici, momentan e doar 27 de lei.
9. Orasul de abur de Carlos Ruiz Zafón.
Ne-a lăsat Zafón o ultimă carte înainte să moară și am citit-o imediat ce a venit în librărie. Desigur că nu e un tur de forță precum alte cărți, și e de înțeles, omul probabil a scris-o luptându-se cu dureri, dar a fost o bucurie. Cum a fost și Zafón în toate cărțile lui.
10. Cerul ca oțelul de Cosmin Leucuța.
Cartea pe care aș numi-o surpriza lunii fiindcă sincer mă așteptam la ceva mai românesc de atât. Dar nimic din cartea aceasta nu te trimite în România (chestie care mă bucură), ori altundeva în lumea exterioară. E o luptă a unei mame într-o lume post-apocaliptică, e o carte a amintirilor și gândurilor și abia spre final una în care acțiunea se întâmplă. Iar când se întâmplă se îmbină cu ceva elemnente de horror. Sau thriller, depinde și de sensibilitatea voastră. :)) Mi-a plăcut tare mult, scriitura, atenția la detalii și povestea sigur m-a răscolit mai mult decât „Din cer au căzut trei mere”. Probabil eu și bebe am rezonat mai mult cu povestea, ne-am implicat sigur mult pe final. :))
Bogata lună, am și câteva filme despre care aș vrea să vorbesc. August sigur nu o să fie la fel, am o lună încărcată pe plan personal, dar sper că voi o să vă bucurați de și mai multe cărți bune și utile.
Am citit și eu Din cer au căzut trei mere, tot la fel am simțit și eu: o mică dezamăgire, mă așteptam la mai mult.