La mulți ani, oameni buni! Să fie 2023 un an liniștit, cu iubire și cărți bune. Și cu mai puține evenimente istorice!

Literar vorbind 2022 a fost un an bun, cu 85 de cărți citite, câțiva clasici, cărți de parenting și puericultură, romane contemporane, clasici contemporani, români, cărți de non-ficțiune. Utile și dragi mi-au fost foarte multe cărți, nici nu le pot menționa pe toate. Vă las câteva fotografii cu toate cărțile citite și după discutăm. 😀








Înainte de a enumera cărțile alese țin să fac două precizări: acesta nu e un top 10 în sensul în care cartea cu numărul 2 nu e mai bună decât cea cu numărul 8. Iar cealaltă precizare, foarte importantă, includerea în acest top e pur subiectivă, sunt ferm convinsă că dacă o altă persoană ar citi aceleași cărți, această listă ar arăta diferit.
1. Martin Eden de Jack London. A fost clasicul lunii ianuarie, o carte pe care oricum voiam să o citesc de ceva vreme. Mi-a plăcut foarte mult, mereu admir poveștile oamenilor care cresc, se dezvoltă prin educație, prin lectură iar personajul principal al romanului e o inspirație din punctul ăsta de vedere. Și doar din acesta din păcate, dar vă recomand să citiți și așa.
2. Regatul transcendent de Yaa Gyasi. Depresia rămâne un subiect drag mie, în sensul că citesc cu interes romane care abordează această temă dificilă. Cartea vorbește despre depresie, traumele din familie nevindecate și nediscutate, despre religie. O introspecție foarte bună.
3. Citește periculos de Azar Nafisi. O carte de non-ficțiune foarte bună cu rânduri despre cărți, scriitori, rasism, probleme lumii care sunt problemele tuturor de fapt, libertate și iar cărți.
4. În interior de Cătălina Dumitrescu. Aș spune că e cea mai bună carte de non-ficțiune citită în 2022, carte care vorbește despre sănătatea psihică, punând-o în contexte diferite, dar și despre sănătatea psihică în general în România, unde bătaia e ruptă din rai iar cabinetul psihologului e locul în care ajung doar nebunii.
5. Cerul ca oțelul de Cosmin Leucuța. Surpriza anului pentru mine, un roman post apocaliptic, scris cu mare (chiar mare) atenție, un roman nu atât de acțiune, ci de analiză, cu multe scene grele. Recomand, mai ales dacă vă propuneți să descoperiți scriitori români.
6. Ferma animalelor de George Orwell. Aici nu cred că e nevoie de comentarii. E o carte obligatorie.
7. L’chaim de Silviu Reuț. Cartea aceasta, pe lângă faptul că e o experiență în sine, vom urmări în călătoria lui un om care a avut curajul să plece prin Europa cu autostopul, e o carte de citit și pentru gândurile scriitorului, pentru analiza pe care o face lumii, ideilor, oamenilor.
8. The book you wish your parents had read de Philippa Perry. O carte de parenting care se potrivește bine cu ce înțeleg eu prin creștere sănătoasă, cu sfaturi de bun simț, carte care o să-ți vorbească și despre tine, despre reacțiile tale ca adult la educația primită în copilărie.
9. Ghetoul interior de Santiago H. Amigorena. O carte despre Holocaust în care personajul principal nu e în bătaia puștii, ci la mii de kilometri distanță, suferind pentru cei lăsați în urmă. Se vorbește despre durerea celor care au scăpat, dar nu și-au putut scoate și familia din calvar. Despre vină, durerea zilnică de a nu ști nimic despre familia ta și de a fi inutil în fața absurdității vieții.
10. Zenobistele de Cristina Pantici. O carte cu care recomand să vă începeți 2023 fiindcă e o inspirație. Autoarea aduce în atenția cititorilor 27 de femei împlinite, care au învățat sau încă învață să se iubească, să fie bune în ceea ce fac, să-și păstreze tot ceea ce înțeleg ele prin feminitate, să fie fericite și împăcate cu ele chiar dacă nu se încadrează în cerințele societății.
De la 2023 nu am așteptări foarte mari fiindcă nu cred că voi citi foarte mult. De două săptămâni sunt mama unui băiețel și oricât de fascinant e, știți și voi cel mai probabil că e și destul de obositor. Mi-am propus 52 de cărți, dar vreau să fie lecturi alese cu grijă, vreau să citesc mai multa non-ficțiune, clasici, scriitori premiați. E un experiment, vreau să remarc dacă premiile chiar ar trebui să ne spună ceva.
Inchei acest articol pe care îl scriu de vreo 12 ore, printre alăptat, schimbat scutece, ieșit cu copilul, alergat după aspiratorul care a luat bradul după el în dorința de a curăța tot, făcut sarmale și citit câteva pagini.
P. S. Aș aprecia oricând recomandările de cărți. Ce ați citit bun în 2022?
Din topul tău am notat Citește periculos. Mie mi-au plăcut Din cer au căzut trei mere și 10 minute și 38 de secunde în această lume stranie 😉
Nu m-a impresionat atât de mult „din cer au căzut trei mere”, dar da e o carte frumoasa și dureroasă.