În 2023, cu încrederea omului care a trecut în noul an și simte că e cu totul altă ființă, mi-am propus să citesc mai multă non-ficțiune decât ficțiune. Bănuiți deja presupun că asta nu asta nu s-a întâmplat. Totuși am citit 24 de cărți de non-ficțiune, ceea ce e totuși notabil. Pentru mine, desigur.
Doar uitându-mă la acest top realizez că am avut un an bun și mă bucură. Mai ales că a fost primul meu an ca mamă iar cititul nu a făcut parte din priorități. Cu toate acestea voi ajunge la 70 de cărți citite.
Cărțile vor fi prezentate în ordinea citirii și nu în funcție de cât de mult mi-au plăcut.
1. Creierul copilului tău de Daniel J. Siegel şi Tina Payne Bryson
Din motive evidente am citit anul acesta cărți de parenting iar această carte e printre cele mai bune (pentru mine). Într-o Românie în care copilul e bătut când „nu vrea să înțeleagă”, avem nevoie de această carte în care ni se explică cât și ce poate înțelege de fapt un copil și cum putem comunica cu el fără agresivitate verbală și astfel încât să fim ascultați. Bineînțeles că nu va funcționa de fiecare dată, dar e important să înțelegem câteva noțiuni de bază despre dezvoltarea creierului celui mic pentru a nu îl mai trata ca și cum face ceva cu scopul de a ne enerva.
2. Born a crime de Trevor Noah.
A doua carte e o autobiografie absolut superbă, emoționantă și amuzantă. Trevor Noah ne plimbă cu umor pe „ulițele” copilăriei și a adolescenței, pe scene, concentrându-se totuși pe familia lui și locul de unde a plecat. E greu să treci prin cartea aceasta fără să-ți provoace o emoție.
3. Copilul tău. Părinții tăi. Tu. Ioana Chicet-Macoveiciuc
O altă carte de parenting (ultima, promit) pe care o recomand părinților din mai multe motive: în primul rând fiindcă autoarea e româncă iar copilăria acesteia va avea, cu siguranță, măcar un aspect în comun cu cea a cititorului. Apoi fiindcă e o carte de parenting foarte bună. Pentru mine a venit într-un moment în care aveam nevoie de ea și mi-a amintit de ce îmi cresc copilul cu blândețe. Și cât de greu e să fii mamă când tu nu ai avut un exemplu tocmai pozitiv sau când nu ai primit de la părinții tăi disponibilitatea emoțională pe care tu o oferi. O carte foarte dragă, foarte frumoasă.
Poți cumpăra cartea de pe cărturești.ro
4. Ce s-a întâmplat cu tine? De Bruce D. Perry
O carte de care am fost atât de încântată încât îmi trecea prin gând să mă înscriu la Facultatea de Psihologie. E remarcabilă experiența autorului prezentată în carte, anii de terapie făcuți cu victimele abuzului în copilărie, poveștile prezentate sunt foarte emoționante.
5. Cum am învățat să înțeleg lumea de Hans Rosling
Aparent acest top se concentrează foarte mult pe emoție pentru că și această carte a fost foarte emoționantă. Autorul ne relatează perioada din viața lui în care a muncit ca doctor într-o țară extrem de săracă, în care practicarea meseriei e limitată de condițiile precare. Tot efortul, toate sentimentele negative, toate schimbările aduse lumii și sinelui cu această experiențe, toate ne sunt prezentate în această biografie sinceră, în care autorul nu se sfiește să-și arate și momentele de slăbiciune.
Două mențiuni notabile:
1. Mitul normalității de Gabor Mate
Deși nu am fost de acord în totalitate cu autorul, cele mai multe idei le consider bune, importante. E o cartea de parenting, fără să-și propună neapărat asta. E o carte despre dezvoltarea copilului, despre cum propiile traume intervin în momentele de presiune atunci când suntem adulți. E o carte din care înveți că nu-ți poți învinovăți părinții pentru ce nu ți-au dat pentru că fiecare dintre noi trebuie să mergem în viață cu ce am primit.
Poți cumpăra cartea de pe libris.ro
2. Beyond the Wand de Tom Felton
O autobiografie tare dragă și asta pentru că am iubit Harry Potter iar pe Draco (personajul interpretat de autor) l-am considerat mereu o parte importantă a poveștii. Tom Felton e un om tare blând, simpatic și ne plimbă pe platourile de filmare și prin discuțiile și momentele cu atât de mulți actori dragi.
Poți cumpără cartea de pe okian.ro
Faptul că mi-am propus să citesc mai multă non-ficțiune decât ficțiune a avut totuși un efect: e prima dată când fac un top de acest gen. De regulă nu aș fi avut mai mult de o carte sau două de non-ficțiune printre preferate din simplu motiv că nu aș fi avut de unde alege. Și cred că asta înseamnă că am avut succes. Voi ce carte de non-ficțiune recomandați?
Lasă un răspuns